Lammfärsbiffar med rostade rotfrukter och vitlökssmör

DU BEHÖVER

Rostade rotfrukter

  • 400 g morot
  • 400 g palsternacka
  • 400 g rotselleri
  • 8 potatisar
  • Salt
  • Olivolja

Lammfärsbiffar

  • 1.2 kg lammfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl standardmjölk
  • 3 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 kruka rosmarin, finhackad
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
  • Smör att steka i

Vitlökssmör

  • 100-200 g smör
  • 5 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 citron, saften
  • Salt
  • Peppar

GÖR SÅ HÄR

Rostade rotfrukter:

  1. Skala och dela morot, palsternacka, rotselleri och potatis i jämna bitar, ringla över olivolja och salt.
  2. Rosta i ugnen på 225 grader varmluft i ca 40 minuter eller tills de har fått fin färg.

Lammfärsbiffar:

  1. Häll ner lammfärs, ströbröd, mjölk, äggula, dijonsenap, rosmarin, vitlök, salt och peppar i en bunke.
  2. Arbeta in ingredienserna med händerna i någon minut tills allt är blandat.
  3. Rulla färsen till jämna bollar och lägg färsbollarna på en skärbräda bredvid stekpannan.
  4. Stek i rikligt med smör, börja med 2 färsbollar i pannan, tryck ut bollarna med stekspaden. Ta i fler biffar om det får plats.
  5. Stek på hög temperatur så att du får fin stekyta, vänd efter 2-3 minuter, eller tills rätt stekyta är nådd.

Vitlökssmör:

Använd ca 100-200g smör med 5 vitlöksklyftor och saften från 0,5 citron, blanda ordentligt.

Ett tips är att värma upp stekpannan långsamt så att den hinner bli jämnvarm, sätt först plattan på 5-6/12 i 5 minuter för att senare höja till 8-9 i 2 minuter innan du börjar steka, då blir slutresultatet bättre!

Originalrecept hittas på https://www.koket.se/lammfarsbiffar-med-rostade-gronsaker-och-vitlokssmor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + eleven =